Recenzja książki ,,Przepisy na szczęście”: Piękno w prostocie – czerp z natury

W moje ręce trafiła kolejna książka kucharska. Chociaż nie wiem, czy to pojęcie jest nadal aktualne, może powinno mówić się, książka z przepisami? Bo obecne wydania nie są stricte księgami kucharskimi, jakie pamiętam z dzieciństwa. Teraz to piękne, kolorowe wydania ze zdrowymi przepisami. Tym razem na warsztat postanowiłam wziąć ,,Przepisy na szczęście” Mai Sobczak, która wcześniej wydała ,,Qmam kaszę” (przyznaję – jeszcze nie czytałam, ale może nadrobię zaległości. Jak w moich oczach wypadła ta pozycja? Czytaj dalej “Recenzja książki ,,Przepisy na szczęście”: Piękno w prostocie – czerp z natury”

Recenzja książki Beaty Pawlikowskiej ,,Pyszna książka kulinarna”: Kolorowo i warzywnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Ostatnio i mnie pochłonęła fala zdrowego jedzenia. Nie wiem czy to moda, czy po prostu społeczeństwo zaczęło bardziej o siebie dbać i zwracać uwagę na to co je, jakiej jakości są kupowane produkty, czy aby nie zostały za bardzo przetworzone. Równolegle z tym trendem zauważyć można wzmożoną ostatnimi czasy aktywność fizyczną ludzi. I nawet jeżeli inni śmieją się i mówią, że to tylo taka moda i pozory – to ja chętnie tutaj mogę być wyśmiewana i będę podążała za tą modą. BA! Nawet chwalę sobie to, że właśnie takie rzeczy są teraz na fali, czyli świadomość tego, co nas otacza, tego jak złe produkty mają na wpływ na nasz organizm. Przepisów poszukuję głównie w internecie, jednak ciężko jest odnaleźć się w tym gąszczu i masie stron poświęconych zdrowemu odżywianiu, a co za tym stoi czasem ,,pseudo-ekspertkom”. Przeczytałam już jedną książkę kulinarną, która wyszła spod pióra Pani Beaty Pawlikowskiej i często do niej zaglądam, dlatego też z miłą chęcią i ciekawością sięgnęłam po ,,Pyszną książkę kulinarną”, ponieważ wiem, że kto jak kto, ale podróżniczka przede wszystkim ceni sobie zdrową i nieprzetworzoną żywność. Czytaj dalej “Recenzja książki Beaty Pawlikowskiej ,,Pyszna książka kulinarna”: Kolorowo i warzywnie, ale przede wszystkim zdrowo!”

Recenzja książki ,,Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole” Beaty Sokołowskiej i Edyty Skorupskiej: Innowacyjne kompendium zdrowego odżywiania

Nie wiem czemu, ale słowo alkaliczne kojarzy mi się negatywnie. W sumie nawet nie znałam dokładnej definicji, dopóki nie sięgnęłam po książkę ,Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole” autorstwa Beaty Sokołowskiej i Edyty Skorupskiej. Na swoim koncie mam już dużo przeczytanych książek dotyczących zdrowego odżywiania się, gotowania zgodnie z naturą, nie tylko fit, ale po prostu zdrowo, tak by dbać o organizm, a nie jedynie o wagę (która zmienia się przy okazji). Czy w dzisiejszych czasach, gdzie mamy niezliczoną masę produktów ,,fit”, ale przy okazji zawierające dużo cukrów, przy żywności główne przetworzonej, można wybrać rzeczy przede wszystkim zdrowe? Takie, które będą wpływały dobrze nie tylko na naszą sylwetkę, ale tez na samopoczucie, wygląd i ogólną energię do działania? Czytaj dalej “Recenzja książki ,,Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole” Beaty Sokołowskiej i Edyty Skorupskiej: Innowacyjne kompendium zdrowego odżywiania”

Recenzja książki ,,Bez Cukru #kasiuniagotuje” Katarzyny Burzyńskiej-Sychowicz: Szalona Kasia w kuchni

Ujrzawszy tytuł ,,Bez cukru” pomyślałam – ,,o, to książka dla mnie!”. Wszystko dlatego, że staram się (idzie mi to całkiem dobrze, nie będę się ukrywać za fasadą fałszywej skromności) eliminować cukier z posiłków. Zaczęło się od obejrzenia dokumentu ,,Cały ten cukier”, w którym główny bohater postanawia jeść tyle cukru w posiłkach, ile zjada przeciętny Amerykanin. Zaczyna odkrywać i doświadczać na sobie samym negatywnych działań cukru na organizm – staje się ospały, ciągle zmęczony, jego waga rośnie. Dzięki temu dokumentowi zaczęłam jeszcze bardziej przyglądać się etykietom i ilości zawartego cukru w produktach – nawet mam już w głowie przelicznik gramów na łyżeczki. Dlatego też z chęcią sięgnęłam po pozycję ,,Bez cukru” Katarzyny Burzyńskiej-Sychowicz. No właśnie! Po głowie chodziła mi myśl, że ja tą panią skądś znam. Okazało się, że to ta sama zakręcona dziewczyna, która kilka lat temu prowadziła programy dla młodzieżowej stacji MTV. A tu nagle proszę – mąż, dziecko, zdrowe odżywianie. Czytaj dalej “Recenzja książki ,,Bez Cukru #kasiuniagotuje” Katarzyny Burzyńskiej-Sychowicz: Szalona Kasia w kuchni”

Recenzja książki “Kasza jaglana” Beaty Pawlikowskiej: w jaglanym świecie

b-pawlikowska_kasza-jaglana_okladka_3d_smallZnowu muszę najpierw cofnąć się w czasie… Tak chyba ma początkujący recenzent, prawda? Otóż czytałam jedynie trzy publikacje Beaty Pawlikowskiej. Najlepszymi wydały mi się ,,W dżungli życia”, ,,W dżungli podświadomości” i ,,W dżungli samotności”. Wniosły one sporo do mojego życia – pokazały mi niektóre wartości, sposoby zachowania, a nawet życiowe drogi. Byłam również oczarowana wnętrzem książki – autorskimi rysunkami, które sprawiały, że czułam się jakbym czytała dziennik własnoręcznie napisany przez autorkę. Jednak później coś się zaczęło psuć, ponieważ Pawlikowska zaczęła być autorką nader płodną – pod jej nazwiskiem znajdziemy książki o diecie, malowanki, książki podróżnicze (to akurat zrozumiałe), psychologiczne, czy do nauki kilku języków. Ostatnio również zrobiło się głośno, gdy zaczęto cytować jej opinię o depresji, o której pisała w jednej ze swoich wydawnictw. Pawlikowska stwierdziła, że ta choroba to tymczasowa awaria, można z niej wyjść, bo skoro jej się udało to i każdy inny też może. Wprowadziło to poruszenie u lekarzy, jak i u samych chorych, ponieważ to nie takie proste, jak twierdzi Pawlikowska. Niemniej, mimo złej opinii o autorce w ostatnim czasie, postanowiłam sięgnąć po ,,Kaszę jaglaną”, a to tylko dlatego, że ostatnio pokochałam jej zdrowotne właściwości. W dodatku to składnik szybki w przygotowaniu i większości potraw z nim po prostu nie da się zepsuć. Czytaj dalej “Recenzja książki “Kasza jaglana” Beaty Pawlikowskiej: w jaglanym świecie”