Recenzja książki ,,Przepisy na szczęście”: Piękno w prostocie – czerp z natury

W moje ręce trafiła kolejna książka kucharska. Chociaż nie wiem, czy to pojęcie jest nadal aktualne, może powinno mówić się, książka z przepisami? Bo obecne wydania nie są stricte księgami kucharskimi, jakie pamiętam z dzieciństwa. Teraz to piękne, kolorowe wydania ze zdrowymi przepisami. Tym razem na warsztat postanowiłam wziąć ,,Przepisy na szczęście” Mai Sobczak, która wcześniej wydała ,,Qmam kaszę” (przyznaję – jeszcze nie czytałam, ale może nadrobię zaległości. Jak w moich oczach wypadła ta pozycja?

Recenzja książki Beaty Pawlikowskiej ,,Pyszna książka kulinarna”: Kolorowo i warzywnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Ostatnio i mnie pochłonęła fala zdrowego jedzenia. Nie wiem czy to moda, czy po prostu społeczeństwo zaczęło bardziej o siebie dbać i zwracać uwagę na to co je, jakiej jakości są kupowane produkty, czy aby nie zostały za bardzo przetworzone. Równolegle z tym trendem zauważyć można wzmożoną ostatnimi czasy aktywność fizyczną ludzi. I nawet jeżeli inni śmieją się i mówią, że to tylo taka moda i pozory – to ja chętnie tutaj mogę być wyśmiewana i będę podążała za tą modą. BA! Nawet chwalę sobie to, że właśnie takie rzeczy są teraz na fali, czyli świadomość tego, co nas otacza, […]

Recenzja książki ,,Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole” Beaty Sokołowskiej i Edyty Skorupskiej: Innowacyjne kompendium zdrowego odżywiania

Nie wiem czemu, ale słowo alkaliczne kojarzy mi się negatywnie. W sumie nawet nie znałam dokładnej definicji, dopóki nie sięgnęłam po książkę ,Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole” autorstwa Beaty Sokołowskiej i Edyty Skorupskiej. Na swoim koncie mam już dużo przeczytanych książek dotyczących zdrowego odżywiania się, gotowania zgodnie z naturą, nie tylko fit, ale po prostu zdrowo, tak by dbać o organizm, a nie jedynie o wagę (która zmienia się przy okazji). Czy w dzisiejszych czasach, gdzie mamy niezliczoną masę produktów ,,fit”, ale przy okazji zawierające dużo cukrów, przy żywności główne przetworzonej, można wybrać rzeczy przede wszystkim zdrowe? Takie, które będą […]

Recenzja książki ,,Bez Cukru #kasiuniagotuje” Katarzyny Burzyńskiej-Sychowicz: Szalona Kasia w kuchni

Ujrzawszy tytuł ,,Bez cukru” pomyślałam – ,,o, to książka dla mnie!”. Wszystko dlatego, że staram się (idzie mi to całkiem dobrze, nie będę się ukrywać za fasadą fałszywej skromności) eliminować cukier z posiłków. Zaczęło się od obejrzenia dokumentu ,,Cały ten cukier”, w którym główny bohater postanawia jeść tyle cukru w posiłkach, ile zjada przeciętny Amerykanin. Zaczyna odkrywać i doświadczać na sobie samym negatywnych działań cukru na organizm – staje się ospały, ciągle zmęczony, jego waga rośnie. Dzięki temu dokumentowi zaczęłam jeszcze bardziej przyglądać się etykietom i ilości zawartego cukru w produktach – nawet mam już w głowie przelicznik gramów na […]

Recenzja książki “Kasza jaglana” Beaty Pawlikowskiej: w jaglanym świecie

Znowu muszę najpierw cofnąć się w czasie… Tak chyba ma początkujący recenzent, prawda? Otóż czytałam jedynie trzy publikacje Beaty Pawlikowskiej. Najlepszymi wydały mi się ,,W dżungli życia”, ,,W dżungli podświadomości” i ,,W dżungli samotności”. Wniosły one sporo do mojego życia – pokazały mi niektóre wartości, sposoby zachowania, a nawet życiowe drogi. Byłam również oczarowana wnętrzem książki – autorskimi rysunkami, które sprawiały, że czułam się jakbym czytała dziennik własnoręcznie napisany przez autorkę. Jednak później coś się zaczęło psuć, ponieważ Pawlikowska zaczęła być autorką nader płodną – pod jej nazwiskiem znajdziemy książki o diecie, malowanki, książki podróżnicze (to akurat zrozumiałe), psychologiczne, czy […]